Félixfürdő 5. – Szállodák és szálláshelyek

2017. február 04. - szucslaszlo

Sorozata újabb epizódjában PÉTER I. ZOLTÁN helytörténész a Félixfürdő egykori szálláshelyeit mutatja be.

 1.PNG

A Menyhért szálló épülete ma is látható

A századfordulón a Féixfürdő legelegánsabb hotelje a Menyhért szálló volt. Negyven szobával, valamint több két- és háromszobás lakosztállyal bírt. Az úri közönség igényei szerint rendezték be. 1908-beli építésétől fogva ellátták saját telepről táplált villanyvilágítással. Közvetlen mellette a Viktor szálló is hasonló igényekkel épült 1893-ban. Negyvenhat szobája volt egy-két ággyal, hencserrel. Zárt folyosó kötötte össze a Ferenc fürdővel. Úgyszintén folyosó vezetett az Európa szállóból a Félix mederhez, valamint a gyógy- és étteremhez is. Tizenhat szobáját a kevésbé tehetősek vették igénybe. Itt, és az alább felsorolt többi szállodában is otthonról kellett hozniuk a vendégeknek az ágyneműt. Hasonló vendégkört szolgált ki az Amerika szálló a 48 kétágyas szobájával. Fedett folyosója a hasonló nevű fürdőbe vezetett. Nem is olyan rég bontották le.

2_1.PNG

Az egykori Viktor szálloda is megúszta a bontásokat

A település legrégibb szálláshelye a Félix szálló volt, a századfordulón 13 szobával. Hajdan az úri közönség szálláshelye, de idővel és a jobb szállodák építésével jelentősége fokozatosan csökkent. Lebontották rég, akárcsak a Békés szállót, amely az országút mentén állt, 15–20 lépésre a Félix medertől 100 méter hosszú, fedett folyosóval, 30 kétágyas szobával. Kisebb volt nála a 16 szobás Alföld szálloda, valamint a 14
szobás Népszálló. Mindkettőt rég lebontották, akárcsak a Bihar szállodát. Ez a többitől némileg messzebb – mintegy 300 lépésre volt. Tizenkilenc szobából állt, hozzátartozott egy különálló teraszos vendéglő is, újabb négy vendégszobával.

De ez már mind a múlt. Mára már csak az egykori Menyhért és Viktor szálló idézi a Monarchia fürdőkultúra emlékét.

 

(Folytatjuk)

A bejegyzés trackback címe:

https://erport.blog.hu/api/trackback/id/tr7612182908

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.