ER – Szerkesztőség

Grácia helyett bérrabokat!

2017. január 19. - szucslaszlo

Unortodox megoldást kínálunk a hazai közvélemény lelki nyugalmát felzaklató amnesztia-javaslat okozta politikai ellentétek feloldására. SZŰCS LÁSZLÓ előterjesztése.

 borton.jpeg

Két cellaajtó egy holland börtönben. Kereslet és kínálat

 

Tálcán kínálta az új román szocdem kormány a lehetőséget politikai, valamint igazság- és titkosszolgálati ellenfeleinek, hogy spontán tüntetéseket sugalljanak, vagy szervezzenek alig két héttel az új kabinet beiktatása után. (A magyar focidrukkerek rigmusával azonos „Ki nem ugrál…” kezdetű sorokat kiabáló fiatalok Bukarestben olyan remek hangulatot teremtettek, mintha a demonstráció mögött a Ferencvárosi Torna Club állna.) Persze, az vesse az első Kövesit a Victoria palotára, aki nem használna ki egy ilyen ziccert, s ha a tüntetés külsőségeiben nem utalt volna profi összehangoltságra, még el is hinném, csak úgy magától, hirtelen ötlettől vezérelve verődött össze pár száz fiatal itt, pár ezer ott, az ellen tiltakozva, hogy a szocdem végrehajtás közkegyelem gyakorlásával lásson hozzá az ország bajai orvoslásához.

A magyarázat – a börtönök túlzsúfoltsága, s az ezzel járó többletköltségek – igen gyenge lábakon áll, különösen mikor azt látjuk, hogy a kabinet egyebekben nem a takarékoskodással jeleskedik.

Örömmel jelentjük: megoldást találtunk e súlyos problémára: adják bérbe a fogvatartottakat! Még a múlt év nyarán jelentették be Hollandiában, hogy kénytelenek százával bérbe adni az üres cellákat, ugyanis a tulipán hazájában közel harminc százalékkal csökkent a börtönbüntetésre ítéltek száma, konganak a dutyik, a smasszereket a munkanélküliség réme fenyegeti. De nem csak azért, mert az országban folyamatosan csökken a bűnözés, hanem egyre gyakoribb a közösségi munkával letölthető ítélet, illetve a kisebb bűncselekményeket elkövetők csuklóra vagy bokára szerelt megfigyelőeszközt viselve ülhetik le otthon a maguk hónapjait, éveit.

Egyetlen komoly rizikója van e javaslatunknak: amennyiben a Grindeanu-kormány elrendeli a román rabexportot Amszterdam irányába, esténként ismét benépesedhetnek a hazai nagyvárosok főterei igazán elszánt demonstrálókkal, akik még hangosabban követelik, hogy ne az elítélteket, hanem őket küldjék a holland áristomokba. Hiszen tudjuk, ott es jobb, mint…

A bejegyzés trackback címe:

https://erport.blog.hu/api/trackback/id/tr7612139085

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása